



## 2023 APMEN VECTOR CONTROL WORKING GROUP ANNUAL CONFERENCE

Malaria Elimination: Emerging Challenges and Opportunities

Location: Lancaster Bangkok Hotel

Dual format: In-person and Virtual (Zoom platform)

Dates: 23-24 November 2023

The agenda is subject to change. We will send out updated versions periodically.

Day 1: Thursday 23 November 2023						
Introductory Opening and Welcoming Session  Moderator: Dr Leo Braack						
08:00- 08:30	30 mins	Registration	APMEN VCWG			
08:30- 08:35	5 mins	Brief welcome and opening address by APMEN VCWG Chair and introduction of APLMA Vice President	Dr Muhammad Mukhtar			
08:35 – 08:40	5 mins	Plenary welcome from APLMA Executive Vice President: Advocacy and Programs	Amita Chebbi			
08:40 - 08:50	10 mins	Update on APMEN VCWG 2023 activities	Leo Braack			
Conference Session 1: New Tools and approaches against Outdoor Biting  Moderator: Dr Muhammad Mukhtar						
08:50- 09:00	10 mins	Current status of findings on Human and Cattle- administered ivermectin, and where would such a technique be best deployed.	Dr Kevin Kobylinski (Recorded presentation)			
09:00- 09:10	10 mins	'Building capacity for evaluation and implementation of alternative vector control tools in Papua New Guinea: Spatial Emanators and Larval Source Management'	Dr Stephan Karl			
09:10- 09:20	10 mins	New IRS compounds (Clothianidin, Vectron, etc)	Dr Christen Fornadel (Recorded presentation)			
09:20 - 09:30	10 mins	Vectron T500: a new class of insecticide for IRS and potential for outdoor spraying	Takeo Maezawa			
09:30 – 09:40	10 mins	Gene-drive for mosquito population control	Dr Prasad Paradkar			
09:40 – 09:50	10 mins	Attractive Targeted Sugar Baits for Integrated Vector Management	Molly Scheel (recorded presentation)			
09:50– 10:05	15 mins	Q&A on morning session				
10:05– 10:35	30 mins	Tea/Refreshment break				
10:35– 11:15	40 mins	Breakout Group 1 and Group 2: Which new outdoor tool to trial by APMEN, and where	Facilitators 1. M MacDonald (Gp 1)			





			2. S Karl (Gp 2)			
			3. L Braack (Online)			
11:15– 11:45	30 mins	Plenary feedback & discussion				
11:45 – 12:00	15 mins	Current status of malaria in Pakistan, with reflections on the floods of 2022 and Climate Change considerations	Dr Muhammad Mukhtar			
12:00- 13:00	60 mins	Lunch				
13:00- 13:15	15 mins	Malaria status in Papua New Guinea: Current status, Hotspots, Challenges, and effectiveness of vector control.	Malaria and Vector Borne Diseases, PNG (TBC)			
13:15- 13:30	15 mins	Urban malaria in India and vector control approach, integration with Arbovirus control	National Center for Vector Borne Diseases Control, India (TBC)			
13:30 – 13:45	15 mins	Question time				
13:45- 13:50	5 mins	Group photo				
	Session Conference Session 2: Medical Entomology Training  Moderator: Dr Leo Braack					
13:50- 14:00	10 mins	Background and guidance for Break-out discussion	APMEN VCWG			
14:00- 14:10	10 mins	The ArcTech/WHO TDR training in medical entomology initiative	Freya Spencer			
14:10- 14:20	10 mins	Status of entomological training in Malaysia	Dr Khadri Sahar			
14:20– 14:30	10 mins	Entomology courses in Thailand: which institutions offer courses, what kind of courses, how long, and what are the gaps and needs?	Prof Theeraphap Chareonviriyaphap (Online)			
14:30- 15:15	45 mins	Break-out group discussion: Expanded training for Medical Entomology, priority needs: (Undergraduate course; 6-month Diploma; short courses?; what topics should be covered and prioritized?)	Facilitators 1. M MacDonald (Gp 1) 2. M Mukhtar (Gp 2) 3. L Braack (Online)			
15:15- 15:45	30 mins	Tea/Refreshment break				
15:45- 16:15	30 mins	Plenary feedback				
16:15	5 mins	Closing Day 1	Dr Muhammad Mukhtar			
Day 2: Friday, 24 November 2023						
Conference Session 3: Learning Primer Talks and Bringing Together Global Mosquito Control Forums Moderator: Dr Muhammad Mukhtar						
08:30- 08:40	10 mins	Introduction: Summary overview of findings of Day 1, and objectives for today	Leo Braack			





		TIADANA ALLANCE	
08:40- 08:55	15 mins	Challenges posed by zoonotic malaria to Elimination Certification and the need for new policy guidelines	Dr Kimberly Fornace
08:55- 09:05	10 mins	Evaluation of "Caserotek" a low cost and effective artificial blood-feeding device for mosquitoes	Amy Morrison (online)
09:05- 09:20	15 mins	How important is <i>Anopheles stephensi</i> in India, and how does India combat it?	Dr Susanta Ghosh
09:20– 09:35	15 mins	PACMOSSI and need assessment in Asia Pacific	
09:35– 10:05	30 mins	Tea/Refreshment break	
10:05- 10:20	15 mins	Addressing the vector monitoring needs of Pakistan – The new State-of-the-Art laboratory facilities	Dr Muhammad Mukhtar
10:20– 10:35	15 mins	Myanmar status of malaria and its new strategy for malaria control and innovative stratification	Dr Aung Aung Myo National Malaria Control Program, Myanmar
10:35- 10:50	15 mins	Current status of malaria in Indonesia:: Challenges in vector control and surveillance	Dr Iqbal Elyazar
10:50- 11:05	15 mins	Effectiveness of dual active ingredient insecticide-treated nets	Dr Timothy Barker (Online)
11:05- 11:40	35 mins	Q & A session	,
11:40- 11:50	10 mins	Vector control platforms, how they work: PAMCA	Dr El Hadji Amadou Niang
11:50- 12:00	10 mins	Vector control platforms, how they work: Alliance for Malaria Prevention	Marcy Erskine (Online)
12:00- 13:00	60 mins	Lunch	
13:40 13:40	40 mins	Plenary discussion on:  1. Should APMEN VCWG have specialist sub-groups? (Innovative tool subgroup: repellent, LSM; Intervention efficacy subgroup: ITN, IRS, insecticide resistance monitoring; M&E subgroup; Outdoor transmission subgroup: Forest goers; Climate change/displaced population subgroup)  2. Opportunities, benefits, and challenges for different groups to collaborate.  3. Volunteers for subgroup leaders.	Moderator Dr Muhammad Mukhtar
13:40- 13:50	10 mins	Expression of thanks to all	Dr Muhammad Mukhtar
13:50- 14:00	10 mins	Meeting Closure	Dr Sarthak Das
		Departure	